1990 a small group of vintners from the Danube areas Kremstal and Kamptal (Lower Austria) began to get together Kamptal (Lower Austria) began to get together regularly to discuss their passion wine. In particular the vineyards - soil, climate and variety - and their connection with quality and identity of the wine were in the center of discussion.
Finally, it was decided to give their common interests a solid basis by founding the association of "Österreichischen Traditionsweingüter". The intention was to identify and understand the diverse soils, the microclimate of the different vineyards and the impact of these factors on the varieties. Geologists, oenologists and ampelographers have been consulted to investigate a question of everlasting validity: how do these conditions support quality and character in the wine?
With this approach, the Österreichischen Traditionsweingüter created something totally new in Austria: an attempt to classify the classic vineyards objectively ( "Vineyard Classification 2010" ). The awareness that great wines only thrive in great vineyards is inherent in this
philosophy. The terms "Klassifizierte Lage", "Erste Lage" and "Große Erste Lage" were thus determined.
The truth lying in this philosophy is extensively acknowledged today. The gained experience helps to incorporate values of the past into an active present and future. Fine, authentic wine is
rewarded by great popularity among consumers.
The aspiration of the Traditionsweingüter joins the wishes of the quality-conscious wine-amateurs who seek the real and authentic produce.
This position of the Traditionsweingüter is an antithesis to wine as a uniform mass product lacking any individuality or identifiability. Open discussions, however, should also sharpen self-criticism and improve our awareness regarding our environment.
The members of the Traditionsweingüter regard it as their obligation to express the characteristics of their areas, soils, climate, varieties and their cellars in their wines.
Their wine bears witness to where it comes from. In the cellars of the Traditionsweingüter, wines which do not hide their personality but show it with dignity mature.
FERTIG! ...................... Seit heute Mittag , 1. Oktober, ist die Ernte 2024 im Keller!
Es war eine sehr fordernde Zeit, die letzten Wochen.. Obwohl um fast die Hälfte weniger Lesetage, war der Stress – irgendwie – enorm! Der Frost im Frühjahr hat uns (nicht nur uns.. ) eine weitaus kleinere Ernte beschert..
Zuerst der Start der Lese viel zu früh.. Ende August (frisch vom Strandurlaub) - naja "überraschend" ist übertrieben, aber dass es dann doch SO gach daherkommt, war etwas „spannend“! Bei 33° um 6 Uhr morgens Lesestart... Dann dazwischen eine Woche Hochwasser, das uns unglaublich viel Energie gekostet hat.. Dann Lese weiter - mit immer schneller faulenden Trauben (durch den vielen Regen haben sie unglaublich viel Wasser aufgenommen.) Immer auch ein bissl gehetzt vom Wetter heuer, haben wir uns durch gehhandelt. Dann dachten wir diese Woche lesen wir in "Ruhe" fertig-- jetzt kommt ab Mittwoch der nächste Regen.. ABER heute VOR Beginn der ersten Tröpfler, haben wir die letzten Grüner Veltliner Trauben abgezwickt.
Die Qualität ist super, die Trauben waren reif! 2024 wird wieder was!
Dank unseres tollen Teams, mit Hund sind wir wieder super durch die Lesezeit gekommen..
Sorry, dass es heuer kein Lesetagebuch gegeben hat. I kann das „Rad net neu erfinden“ und jetzt komm i in a Alter, wo i schon lieber auf der Couch liegend, den Lesetag hinter mir lass...
Mitglied der
Traditionsweingüter Österreichs
Mitglied
NEWSLETTER anfordern:
Erhalt unserer Newsletter: HIER